35 omladinskih radnika iz regiona na treningu Youths advocate

Agencija za lokalnu demokratiju organizovala je obuku za 35 omladinskih radnika iz 8 zemalja (zemlje zapadnog Balkana, Hrvatske i Turske), u periodu od 25. do 30. septembra 2018. godine u Nikšiću u Crnoj Gori. Trening je počeo prijemom učesnika u Gradskoj kući u Nikšiću, gdje su imali priliku da prisustvuju događaju “Snaga i moć pisane riječi” kao dio manifestacije Dani evropske kulturne baštine 2018.

Predviđeni program treninga je bio usmjeren na jačanje kapaciteta omladinskih radnika iz pomenutih zemalja za učešće u procesu kreiranja omladinskih politika, te da mladi ljudi saznaju više o mogućnostima i načinima učešća i uključenosti u kreiranje lokalnih politika i akcija. Učesnici su razvijali vještine za kreiranje sopstvenih kampanja zagovaranja, uz sticanje mnogih alata i znanja iz ove oblasti.

Kao dio praktične nadogradnje treninga, mladi su 27. septembra posjetiti i Parlament Crne Gore i imali susret sa 4 poslanika Skupštine Crne Gore. Ideja iza ove posjete je da mladi razmijene mišljenja sa poslanicima u pogledu politika za mlade, na koji način se one kreiraju i sprovode, te koji su izazovi nalaze pred državnim sistemima i mladima, kako kod nas, tako i u regionu.

Ovaj trening je imao za cilj unaprijeđenje vještina omladinskih radnika na temu kampanja zagovaranja i lobiranja za omladinske politike. Trening je dio projekta „Youths Advocate”, koji je finansiran od strane Evropske komisije, kroz program Erasmus +.

Projekat realizuje Agencija za lokalnu demokratiju iz Nikšića, a u partnerstvu sa Agencijama iz Mostara, Zavidovića i Prijedora (Bosna i Hercegovina), Subotice i Knjaževca (Srbija), Peći, Brtonigle (Hrvatska), kao i Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju – ALDA Skoplje, te Open Doors iz Albanije, Sistem and Generation iz Turske i Društvo mladih ekologa iz Nikšića.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)