Sunčan septembarski dan biće značajna podrška za dvije Pop up galerije koje se danas realizuju u Nikšiću. Info table na pet javnih površina, koje daju informacije o tome kako su te gradjevine izgledale u prošlosti i njihove priče, daće posebnu aromu na relaciji nekad – sad u gradu pod Bedemom. Ispred Gradske kuće, ugla Karađorđeve i Bulevara, Stare pošte, vrtića Kosovka djevojka, hotela”Onogošt”, stajaće volonteri  Info pointa i tim Agencije za lokalnu demokratiju sa info tablama , koji će sa prolaznicima podijeliti značajne informacije o nekadašnjem Domu javnog zdravlja, hotelu “Evropa”, Osnovnoj školi, ženskom društvu “Kosovka djevojka”, i kultnom hotelu “Onogošt”. U saradnji sa  Boškom Roganovićem,  dobili smo fotografije tih lokacija iz prošlosti, kao i korisne informacije, koje će u periodu od 11:00 do 13:00 časova, Agencija i njeni volonteri Info pointa dijeliti sa građanima.

U nastavku ovog uzbudljivog dana, sa početkom u 15:00 časova, počinje treća Pop up galerija – likovne kolonije, koje će se održati na tri lokacije: Lapidarijum ispred gradskog Muzeja, Most na Moštanici i Carev most.

Učesnici kolonije, biće učenici iz više srednjih škola u Nikšiću, koji će na kreativan način, kroz različite likovne tehnike, dati svoj doprinos umjetničkog vidjenja kulturnog nasledja našeg grada, prikazom mostova i motiva na stećcima. Likovnu koloniju, koju će pohađati oko dvadeset učenika, vodiće profesorica vizuelnih umjetnosti Marija Lazarević, a svoj doprinos daće i Milosav Milatović, kustos JU “Muzeji i galerije “Nikšić, ustanove koja nam je pružila podršku u implementiranju kolonije ispred Lapidarijuma. Opština Nikšić, nam je takodje izašla u susret, prepoznajući značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu i njene osobenosti.

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno – istorijskog naslijeđa lokalnih zajednica, finansiran kroz program Evropa za građane sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz 10 zajednica iz 3 zemlje Evropske Unije (Hrvatska, Francuska, Grčka) i 4 zemlje kandidata (BIH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog naslijeđa koje ih okružuje, kao i podizanje svijesti o vezama i mjestu koje njihovo vlastito kulturno naslijeđe ima na mapi bogatog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa Evrope, u godini promocije Evropskog kulturnog nasleđa.

Aplikant na projektu je Agencija lokalne demokratije Mostar, dok su ostali partneri na projektu Agencije za lokalnu demokratiju iz Knjaževca, Prijedora, Siska, Zavidovića, Valone, Nikšića, Omma Studio – Heraklion, Grčka, i ALDA, Strazbur.