Drugi medjunarodni dogadjaj projekta “CLINK- Cultural heritage linking diversities in Europe”, održan je 13. septembra 2019.godine u Knjaževcu. Ovaj sastanak okupio je partnere, koji su razmjenili iskustva, raznolik opus ideja, a sve u cilju održivije upotrebe kulturnog nasledja za socijalni i ekonomski procvat zajednice.

Tim Agencije za lokalnu demokratiju nosi divne utiske sa ovog dogadjaja,koji je poslužio i kao koristan orjentir u implementiranju budućih aktivnosti projekta. Partneri su, izmedju  predstavili pojedinosti i specifičnosti kulturnog nasledja u svojim lokalnim zajednicama, pa je bilo riječi više o prirodi  tradicionalnih instrumenata, uzorcima narodne nošnje, održivosti ruralnog turizma, a predstavljeni su i artistički proizvodi sa Pop up pijace u Mostaru.

Predstavnica Agencije za lokalnu demokratiju, Ana Milović Jasikovac, u svom izlaganju “Old ways -New days” (Stari putevi kroz nove  dane”),dala je slikovit primjer održivosti očuvanja starih tehnika izrade predmeta i tradicionalnih zanata, kroz moderne principe preduzetništva, usmjerenim na ranjive socijalne kategorije.Tom prilikom, predstavila je i rad dva klastera, pa su prisutni od tima Agencije za lokalnu demokratiju dobili značajne inpute koje se tiču ideja i realizacije projektnih aktivnosti.

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno – istorijskog nasledja lokalnih zajednica, sa ciljem produbljivanja veze medju ljudima iz 10 zajednica iz 3 evropske (Hrvatska, Francuska, Grčka) i 4 zemlje izvan Evropske unije (BIH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog nasledja koje ih okružuje, kao i podići svijest o vezama i mjestu koje njihovo vlastito kulturno nasledje zauzima na tapiseriji bogatog i raznovrsnog kulturnog nasledja Evrope.

Glavni partner na projektu je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA), dok su ostali partneri na projektu ALDA (Strazburg),LDA Knjaževac,LDA Prijedor,LDA Sisak, LDA Zavidovići, LDA Albanija, Omma Studio (Heraklion,Grčka), i LDA Nikšić.