Co.Co.Tour – afirmacija univerzalnih kulturnih vrijednosti

Treći sastanak Partnera na projektu CO.Co.Tour, kao i Upravni odbor održani su 31. jula i 1. avgusta 2019. godine Herceg  Novom. Organizator dogadjaja je Agencija za lokalnu demokratiju, u partnerstvu sa Opštinom Herceg Novi.

Andrićeva kuća – komunikacija kulturnih vrijednosti

U oficijelnom djelu sastanka, partnerima projekta Co.Co.Tour i medijima , obratio se predsjednik opštine Herceg Novi, gdin Stevan Katić koji je istakao, da zahvaljujući projektu Co.Co.Tour, kuća Iva Andrića briše patinu ”zanemarenosti” koja se godinama zadržavala na ovom objektu.

-Herceg Novi ima tu posebnost da je u njemu živio jedini Nobelovac sa naših prostora, pisac Ivo Andrić. On je ovaj grad odabrao za svoj dom i jedino mjesto gdje će za svog nemirnog vijeka, sagraditi kuću.Taj objekat godinama je bio zanemaren, zbog čega se Opština tokom protekle dvije godine ozbiljno posvetila njegovoj revitalizaciji i privodjenju namjeni. Zahvaljujući projektu Co.Co.Tour, Kuća Iva Andrića, pretvara se u mjesto komunikacije kulturnih vrijednosti, naveo je Katić.

Prema riječima  rukovoditeljke Kancelarije za medjunarodnu saradnju, Simonide Kordić, kuća Iva Andrića, makar njen gradjevinski dio, biće završena i dostupna javnosti, krajem novembra.

-Nakon toga slijede drugi zadaci vezani za opremanje izložbenog prostora, interaktivnog prostora i naravno programske aktivnosti vezane za dalje funkcionisanje ovog projekta,kazala je Kordić.

Cilj projekta Co.Co.Tour je očuvanje, unaprijeđenje, promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa priobalnih zajednica kroz razvoj prekograničnog modela i mreže ekomuzeja i muzeja zajednice uz pametno, održivo, turističko upravljanje,pa je u skladu sa tom krilaticom, član tima vodećeg partnera zadužen za tehnička pitanja, Endri Teta napomenuo da je  od velikog značaja da se postavi uspješan model eko muzeja u tri države, koji bi poslužio kao primjer drugim zemljama.

Jedan od najsadržajnijih projekata,  kako su istakli iz Kancelarije za evropske integracije, čije je partnerstvo na njemu Opštini Herceg Novi donijela Agencija za lokalnu demokratiju, gradjanima Herceg Novog pružiće priliku da svoje stvaralačke,umjetničke potencijale pretoče u jedinstvenu turističku ponudu grada i zajednice čiji će spiritus movens biti upravo kuća Iva Andrića, njegov običan život neobičnog čovjeka u gradu od skalina, koji je protkan bokeškom tradicijom,’’vječnim zelenilom i suncem’’, Njegoševim stihovima, junaštvom Marka Miljanova, drugovanjima sa najvećim piscima svog vremena, kao i ćakulama novskih oridjinala.

Treći sastanak Partnera i Upravni odbor

U radnom djelu sastanka   predstavljeni su elementi, komponente i radni paketi projekta Co.Co.Tour.Prvi dio agende bio je posvećen evaluaciji aktivnosti i ishodima istih predvidjenih za Period 3 od strane vodećeg partnera, dok je u drugom djelu sastanka, stavljen akcenat na diskusiju o kritičnim tačkama, uzimajući u obzir  manje prepreke koje su zadesile partnere, zbog čega je došlo do kašnjenja projekta:administrativna promjena glavnog partnera i tornado u Trikazeu. Narednog dana, na Upravnom odboru, zaokružene su naredne aktivnosti projekta. U skladu sa agendom sastanka, donešene su finalne odluke koje se odnose na projektne aktivnosti i rezultate istih,partneri su usmjereni ka ublažavanju potencijalnih rizika, koji imaju za cilj da riješe problem u implementaciji Co.Co.Tour projekta, dok je uspješno zaokružen  monitoring i evaluacija progresa projekta od strane glavnog partnera, kao i diskusija  vezana za dalju implementaciju projekta.

Nakon sastanka, Opština Herceg Novi organizovala je posjetu kući Iva Andrića, koja je u fazi rekonstrukcije, a u nastavku ture, Partneri su imali priliku da prisustvuju zvaničnom  predstavljanju rezultata još jednog IPA projekta, u vidu projekcije filma, upriličenom na Kanli kuli.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)