‘Ke nova? – pitali bi Bokelji svog sugradjanina ili mještanina, u podrazumjevanom sleng maniru njihovog priobalnog kraja.
Tim Agencije za lokalnu demokratiju, jučerašnji dan u Herceg Novom mogao bi , kao odgovor na ovo pitanje, prepričati kroz bogate utiske koje oslikavaju aromu Hecegnovskog kraja, njegovih oriđinala, kao i puteva nobelovca Iva Andrića.
U skladu sa ciljevima Co.Co.Tour projekta, Agencija za lokalnu demokratiju i Opština Herceg Novi imali su koristan sastanak u svrhu formiranja eko muzeja zajednice u fizičkom ambijentu kuće Iva Andrića.

Kako bi proširili teritorojalnu analizu koju CoCo Tour projekat predviđa imali smo dragocjene sagovornike sa ciljem da shvatimo Andrićevu ličnost i njegove tragove koje je ostavio i Herceg Novom.

Bosiljka Pušić i Vojo Stanić, Andrićevi savremenici i ljudi sa kojima je nobelovac provodio svoje vrijeme, pružili su nam magiju pripovjedanja i poneki bljesak Ivove ličnosti, koja je odisala strpljenjem i mudrošću, dok su razgovori sa NVU Ruke Herceg Novi, Online časopis ‘’Sunčev zrak’’- Svijet u našim očima,NVO “Nova šansa u Novom”, Omladinski Kulturni Centar Herceg Novi, Radio Jadran dali sliku Herceg Novog u današnjem vremenu, koji medju svojim skalinadama i zelenilom krije dragulje ručne radinosti, kreativnosti i lokalnog aktivizma koji mogu doprinijeti razvoju muzeja zajednice.

Podsjetimo, ciljevi projekta Co.Co.Tour su razvoj prekogranične mreže ekomuzeja i muzeja zajednice, turističkog paketa koji će imati drugačiju ponudu, a oslikava duh lokalne zajednice. Naredni autputi usmjereni su ka razvijanju digitalnih alata koji će pomoći poboljšanju promocije materijalnog i nematerijalnog  nasledja, a projektom je predvidjeno obnavljanje i opremanje ekomuzeja.

Glavni partner na projektu je Albanski razvojni fond, dok su ostali partneri Agencija za lokalnu demokratiju, Opština Herceg Novi, Opština Trikaze iz Italije, Opština Himara Albanija,Organizacija Magna Grecia Mare iz Italije, i pridruženi partner Agencija za zaštitu prirodnih područja iz Albanije.