Predstavnici Agencije za lokalnu demokratiju juče su se sastali sa  Predsjednikom Opštine  Herceg Novi, Stevanom Katićem.  Povod je tok realizacije projekta CoCoTour u kojem je opština Herceg Novi partner. Na sastanku je bilo riječi o  vremenskoj i finansijskoj dinamici projekta, modalitetima uključivanja institucija u koncept eko -muzeja i muzeja zajednice. Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija relevantnih za naredne aktivnosti ovog projekta, Gordana Krcunović ispred Herceg Festa i Jovan Subotić i Simonida Kordić iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

CoCO Tour podrazumijeva rekonstrukciju kuće Nobelovca Iva Andrića koja će predstavljti jednu pokretačku tačku za muzej zajednice i eko muzej čiji model Agencija razvija pažljivo analizirajući interese lokalne zajednice, mapirajući lokalitete koji predstavljaju autentične tačke interesa u svijetlu istorijisko-kulturnog naslijeđa i prirodne baštine. Sem lokacija posvećuje se posebna pažnja nematerijalnom kulturnom bogatstvu Herceg Novog, njegovim legendama, specijalitetima i sadašnjoj postojećoj ponudi.

Nakon posjete projektnim partnerima tim Agencije je obavio i sastanke sa stakeholderinma i različitim predstavnicima turističkih djelatnosti koji će promovisati i pomoći valorizaciju konkretnih turističkih proizvoda – rezultata ovog projekta.   Očekuje se izrada interaktivne apliakcije muzeja zajednice podrazumijevajući  stvaranje turističkih ruta u okviru ovog koncepta bogatih story-tellingom i multimedijalnim sadržajima, a njegujući principe pristupačnosti.

Nakon toga uslijedilo je dodatno istraživanje o potencijlnim članovima muzeja zajednice koji predstavlja  inovaciju u ovom dijlu Mediterana, a smiješta Herceg Novi u ponudu još 5 takvih u Grčkoj, Albaniji i Italiji.

CoCo Tour je kofinansiran kroz Prekogranični IPA program Albanija-Italija- Crna Gora.

 

 

 

 

Ukoliko Vam je ova tema zanimljiva, pogledajte i promo video projekta na sljedećem linku Co.Co Tour Project Video Presentation