“Coexist in Europe”

Kao učesnici seminara “Coexist in Europe” u organizaciji TDM 2000 INTERNATIONAL u okviru programa YOUTH IN ACTION, koji se održao od 8-16 jula 2013 u Baru, izražavamo veliko zadovoljstvo i zahvalnost organizaciji ALD iz Nikšića koja nas je izabrala kao svoje predstavnike na seminaru.

Osmodnevni seminar održan u Baru, uključivao je 35 mladih ljudi iz 10 zemalja koji su imali priliku da govore o nekoliko različitih tema i programa koji su od značaja za mlade ljude i jačanje njihovih kapaciteta. Najveći naglasak je dat religiji, religijskim odnosima u zemlji iz koje dolazimo, religijskim konfliktima i medju-religijskom dijalogu. Seminar se sprovodio na engleskom jeziku i imao je dnevni program koji je uključivao devetočasovni aktivni rad i druženje. Ono što je jedna od najzanimljivijih strana seminara jeste da su na seminaru bili prisutni mladi različitih religija koji su svim učesnicima prenijeli svoja iskustva i znanje o religiji i svi učesnici su imali priliku da nauče mnogo o drugim religijama, da uoče lijepe strane, iskažu svoje mišljenje i na taj način da stvore dijalog koji je doveo do širenja vidika kod prisustnih mladih ljudi.

Učesnici su imali priliku da predstave zemlju iz koje dolaze kao i organizaciju koja ih šalje i organizaciju u kojoj rade. Veliki broj učesnika predstavljao je svoju NVO iz zemlje iz koje potiče što je imalo za rezultat sklapanje partnerstava i razmjenu iskustava. Kao predstavnici Crne Gore i ALD iz Nikšića prezentovali smo kako našu zemlju tako i organizaciju i učesnicima približili običaje naše zemlje, medju-religijsko poštovanje i život u Crnoj Gori.

Organizatori seminara su pokazali izuzetni profesionalizam po pitanju organizacije, uskladjivanja rada i radnih dana. Devetočasovno radno vrijeme na seminaru bilo je ispunjeno dijalogom, razgovorima, grupnim radom sa prijateljima, učesnicima iz Njemačke, Albanije, Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Bugarske, Makedonije i Hrvatske.

Učesnici su obišli sve znamenitosti Bara, imali priliku da intervjuišu i da se druže sa lokalnim stanovništvom kao i da posjete lokalne razvojne nevladine organizacije zajedno sa predstavnicima Lokalne samouprave.

Predavači na seminaru su bili Ana Dervishi i Marko Maloni.

Srdačno,

Marko Stojanović

Vasilija Obradović

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)