Crnogorci u Azerbejdžanu

Predstavnici ALD Nikšić su učestvovali na sedmodnevnom treningu koji je u okviru FUNNY projekta održan od 2. do 8. decembra 2013. godine u Bakuu Azerbejdžan.

FUNNY (Fighting unemployment through networking for youth – Borba protiv nezaposlenosti kroz umrežavanje za mlade) okuplja četrdeset omladinskih radnika iz sedamnaest zemalja širom Evrope i pruža im podršku da nađu partnere za transnacionalnu saradnju u oblasti omladinskog rada, sa naročitom pažnjom na pitanje nezaposlenosti mladih. Nezaposlenost kao rezultat globalne ekonomske krize, najviše pogađa mlade. Nezaposlenost među mladim ljudima u Evropi je porasla 50 % od početka finansijske krize. Prema podacima iz Međunarodne organizacije rada, nezaposlenost mladih u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi je porasla više nego u bilo kojem drugom region u 2009. godini. Na svakih pet radno aktivnih mladih, po jedan je nezaposlen u 2010. godini. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi (MONSTAT) stopa nezaposlenosti među mladima u drugom kvartalu 2012. iznosila je 44,6%. Stoga, FUNNY ojačava saradnju i povezanost među zemljama koje su u programu i njihovih susjeda u ovoj oblasti, koja je izuzetno važna za njih i za mlade.

Cilj projekta je da se stvaraju mogućnosti za borbu protiv nezaposlenosti mladih kroz umrežavanje, razmjenu i podsticanje mladih da aktivno učestvuju u izboru svoje budućnosti. Ovaj program pruža konkretnu podršku nezaposlenim maldim licima i efektivan odgovor ekonomskoj krizi. FUNNY će pružiti široku pokrivenost programskih i susjedskih zemalja. Promoteri su dolazili iz svih zemalja Evropske unije, Jugoistočne Evrope, Istočne Evrope i Kavkaza.
Akcije projekta se sastoje od petodnevnih sastanaka, kojim se kombinuju informativne sesije o prilikama za zaposlenje za mlade, sastanke sa relevantnim donosiocima odluka u oblasti zaposlenja, a posebni dio je posvećen jačanju partnerstva i razvoju zajedničkih inicijativa za mlade. Neformalni metodi i edukacije su korišćeni sa ciljem aktivne podrške participaciji i uključenju na tržište rada sa boljim startnim pozicijama.

U toku seminara učesnici su razmijenivali iskustva i zajednički promišljali moguće akcije uključenje mladih u istraživanjekreiranju mogućnosti za zapošljavanje. Članovi ALD Nikšić su zajedno sa partnerima iz Srbije, Azerbejdžana, Slovenije, Bjelorusije, Danske počeli konstruisanje mogućih projektnih aktivnosti na teme servisi za profesionalno osposobljavanje mladih, razmjene mladih političara, učešće na radnim kampovima itd.

Asocijacija agencija za lokalnu demokratiju je zadužena za koordinaciju ovim projektom.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)