Generalna Skupština ALDA-e i konferencija „Capitalisation and relaunch“

Generalna skupština Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju održana je u Podgorici, 9. maja, u Sali Lesendro, Hotela Ramada, sa početkom u 9.30. Generalna skupština ALDA-e, je redovan, godišnji statutarni događaj, koji se prvi put održava u Crnoj Gori.

Pozdravne riječi učesnicima GS ALDA-e su uputili Oriano Otočan, predsjednik ALDA-e, Barbara Toce, predstavnica Kongresa loklanih i regionalnih vlasti Savjeta Evropa, kao i Vladimir Rajčić, šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, Glavnog grada.

Za predsjedavajućeg ovogodišnje Generalne skupštine ALDA-e, izabran je Kerim Međedović, delegat iz Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić. U nastavku je uslijedila prezentacija izvještaja o radu ALDA-e za prošlu godinu, kao i njegovo usvajnje, usvajanje budžeta kao i prezentacija strategije ALDA-e za naredne tri godine.

Nakon statutarnog dijela održana je konferencija „Capitalisation and relaunch“, koja je poslužila kao prilika za proslavu 15 godina ALDA-e, gdje se napravio osvrt na 15 godina rada ALDA-e, kao i na sva dostignuća ali i probleme u tom periodu. Ova konferencija se sastojala iz dva panela.

Prisutnima na konferenciji pozdravne riječi su uputili Oriano Otočan, predsjednik ALDA-e i Živko Kecojević, menadžer Opštine Nikšić, grada domaćina Agencije za lokalnu demokratiju koja djeluje u Crnoj Gori.

Na prvom panelu, Proširenje Evropske Unije  – zadnjih 15 godina dostignuća i izazovi koji predstoje govorili su Nj. E. Ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Snežana Radović, MVPEI, Nada Drobnjak, članica Parlamentarnog odbora za EU integracije, Barbara Toce, Podpredsjednica Kongresa Lokalnih i Regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Na drugom panelu, Decentralizacija i multistejkolder pristup u procesu prisutpanja i susjedstva EU?, govorili su Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje, Dragan Popović, Direktor Centra za praktičnu politiku Beograd, Saša Šćekić, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice Opština Crne Gore, Sanja Bojanić, UNDP Crna Gora, Paula Raužan, ALD Sisak, Dženana Dedić, ALD Mostar, Najeh Souki, direktorica Lam Echaml, Tunis, Oleksiy Orlovsky, direktor Međunarodne fondacije za preporod, Kijev – Ukrajina.

Cilj konferencije je bilo okupiti na jednom mjestu predstavnike evropskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, kao i Organizacija civilnog društva da ocijene i podijele svoja dostignuća kao i izazove koje ih očekuju u budućnosti u geografskim područijima koja su pokrivena aktivnostima ALDA-e.

Na kraju konferencije upriličena je dodjela sertifikata novima članovima ALDA-e, među kojima su se po prvi put našli i predstavnici Crne Gore, i to Opštine Nikšić, Herceg Novi, Bijelo Polje i Rožaje.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)