IMPACT: Pedagoška radionica u Vićenci – Gradjenje povjerenja medju ljudima

Agnecija za lokalnu demokratiju imala je svoje predstavnice na Pedagoškim radionicama koje su se održavale od 22. do 26. jula 2019.godine u Vićenci,Italija. Tomka Živković i akademska slikarka Milena Krivokapić podijelile su sa partnerima na projektu svoje istraživanje o najboljim praksama inkluzije kroz umjetnost u Crnoj Gori, a stekle su nova znanja na ovu temu kroz iskustva drugih partnera iz Srbije, Italije, Danske,Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije.

Prema riječima Milene Krivokapić, radionice u Vićenci bile su jako značajno iskustvo za nju zbog upoznavanja  novih ljudi, metoda i aktivnosti koje su sprovodjene. Novo iskustvo se ogledalo  u okupljanju ljudi iz različitih zemalja Evrope koji su ujedinjeni u jednom cilju-da podijele iskustva i dodju do najboljih rješenja i metoda pri radu sa ciljnim grupama.

-Naučila sam da je važno proširiti vidike i kombinovati više metoda umjetnosti, kako bi se zadržalo interesovanje i poboljšala komunikacija medju grupom. Karlo nas je upoznao sa glumačkim metodama-team building aktivnostima od kojih svaka traje desetak minuta, ali sadrži neverbalne metode koje su važne u radu sa grupama gdje verbalna komunikacija predstavlja problem. Takve aktivnosti smatram korisnim jer grade povjerenje medju ljudima, ubrzavaju upoznavanje, rezultat je pozitivna i opuštena atmosfera koja je ključna i utiče na ishod rada. Gradi se povjerenje, što je u našoj situaciji jako značajno, istakla je Krivokapić, dodajući da je upoređujući pristupe drugih zemalja partnera u rešavanju problema sa izbjeglicama i azilantima,upoznala i umjetničke metode koje se primjenjuju u različitim kampovima, što će svakako biti od pomoći kada se radionice sa migrantima i lokalnim stanovništvom budu primjenjivale i u Crnoj Gori.
Glavni cilj projekta je podsticanje socijalne inkluzije kroz razvoj umjetničkih strategija, tehnika i metodologija.