Tokom pripremnog istraživanja u okviru ImpactProject –a usmjerenog na razvoj metodologije za inkluziju kroz umjetnost u Centru za tražioce azila u Spužu upoznali smo Sahar iz Irana koja ručno izrađuje nakit.
Zahvaljujući internacionalnom duhu koji tradicionalni Festival Uličnih Svirača u Nikšiću njeguje i razumijevanju organizatora, Agencija za lokalnu demokratiju iz Nikšića podržala je ovaj vid umjetničkog stvaralaštva omogućivši Sahar da 30. i 31 .avgusta u okviru Festivala predstavi svoje radove na sajmu rukotvorina. Ovo je bio lijep i koristan povod da se dobre prakse projekta sprovedu na javnom dogadjaju koji inače promoviše umjetnost, raznolikost, toleranciju i koheziju.
Sahar je sa sobom ponijela odlične utiske, a lokalno stanovništvo bilo je prijatno iznenađeno estetikom njenih radova.

Impact projekat, kroz alat umjetničkih performansa, osnažuje princip inkluzivnosti trenutno  najranjive socijalne grupe,migranata, sa ciljem da upozna lokalno stanovništvo sa vrijednostima i umjetničkim nasledjem koju izbjeglice donose kroz svoje iskustvo. Ovo je jedinstvena prilika u kojoj migranti imaju mogućnost da makar na kratko vrate svoj život koji su odavno napustili,a lokalno stanovništvo dobije drugačiju sliku o migrantima, bez predrasuda. Cilj projekta je jačanje solidarnosti i stvaranje svijesti o humanijem društvu.

Vodeći partner je VIFIN iz Danske, dok su ostali partneri na projektu, Evropska Asocijacija za Lokalnu demokratiju iz Francuske, Centar za  produkciju teatra- La Piccionaia iz Italije, Agencija lokalne demokratije iz BIH, Koalicija mladih organizacija SEGA,iz Sjeverne Makedonije, Asocijacija za razvoj volonterskog rada, Slovenija, Centar za urbani razvoj iz Srbije i Agencija za lokalnu demokratiju,Crna Gora.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)