U petak , 4.oktobra 2019 bili smo u Pljevljima, u okviru IMPACT projekta a i pokušali da učinimo da izbjeglice iz Nepala, Sirije, Maroka osjete ljudskost i prihvatanje kroz prvu lokalnu radionicu “Inkluzija kroz umjetnost ka toleranciji i koheziji”.

13 izbjeglica iz Nepala, Sirije, Maroka i Alžira učestvovalo je u interaktivnoj radionici, u kojoj je stavljen akcenat na likovnu umjetnost –  slikanje na slobodnu temu, koristeći različite tehnike.

Otvorena vrata nevladine organizacije “Bona Fide” i njihova podrška značila je timu Agencije mnogo kao i riječi Riven iz Nepala da je sretna jer radimo zajedno nešto što je tako svakodnevno kao slikanje i da smo doprinijeli da na momenat zaborave nevolje i atmosferu koje ih prate i da se svi sjetimo da smo samo ljudi koji treba da se razumiju.

“Bili smo sretni dok smo slikali jer ste došli i jer smo zajedno radili nešto dobro”

– Riden, Nepal.

Podsjećamo, projekat je finansiran kroz program Evropske unije Erasmus + i usmjeren je na izradu metodologije za inkluziju kroz umjetnost u partnerstvu sa više organizacija u regionu i Italiji, dok je vodeći partner VIFIN iz opštine Veile, Danska.