Dobre vibracije nastavljaju da se šire u okviru IMPACT projekta -Druga lokalna radionica okupila je izbjeglice iz Sirije, Irana, Iraka, Turske u kuhinji Centra za tražioce azila u Spužu, kako bi slikali i izrazili ono što žele da ostave na praznim papirima ispred sebe. Učesnici su sa radošću željeli da osjete četkice kako klize po platnu, da se igraju bojama i upoznaju članove tima ALD i umjetnike. Jezik nije bio prepreka da se komunicira i dijeli. Atmosfera je bila živahna, prostorijom je odjekivalo mnogo različitih jezika.

Motivi njihovih radova bili su nostalgični, oslikavajući znamenitosti njihovih domovina ili uznemiravajuće priče njihovih gubitaka. Radionica je sve nas ostavila u prijatnom raspoloženju, sa nadom da ćemo se opet dotaći jedni drugih, kada se loša vremena završe, zapitali smo se da li patnja miliona zaista ima završetak. Dobra saradnja sa Centrom za tražioce azila u Spužu se nastavlja i ALDNK veoma cijeni njihove napore i otvorena vrata za naš tim.

Dragocjena iskustva druge lokalne radionice, sa nama su  podijelili  i umjetnici, akademski slikari Milena Krivokapić i Mirko Dragović, koji su bili oduševljeni atmosferom na radionici, likovnim izrazom učesnika, čije priče su na platnima donijele ono najljepše iz njihovih dalekih domovina.

-Na radionici smo se i dalje držali likovnog izraza, ovaj put sa drugom tematikom. Učesnici su imali zadatak da naslikaju ono najljepše što ih veže za njihov dom. Pored originalnih odgovora na temu, pojedini su se, možda nesvjesno, dotakli i psihologije, praveći Roršarhove mrlje. Možda je to bila težnja da kroz taj, već usvojeni način ”čitanja ličnosti” ispolje sebe i ”otvore” se prema svijetu. Ako bismo svakog učesnika opisali tom vrstom ”mrlje”, onda bi to bili leptiri najrazličitijih boja – kakvi su i ispadali, nagovještavajući da su pred nama ekstrovertne ličnosti, druželjubivi i veseli ljudi. Oni su takve osobine ispoljavali, istakla je Krivokapić.

Rezultat je bio sjajan, stvoren je veliki broj radova koji sa sobom nose težinu, punoću izraza, kreativna rešenja i kombinaciju tehnika. Prema riječima akademskog slikara, Mirka Dragovića, stvaranje likovnih radova u atmosferi radne terapije, psihološke podrške, učesnicima je donio dragocjen, zaustavljen trenutak – trenutak dječije sreće odraslih ljudi na putu neizvjesnosti.

-To je sigurno jedno veliko ohrabrenje za njih, a i za nas, da se zapitamo, da u ovom tehnološko – ubrzanom svijetu ”vidimo” čovjeka a preko njega potražimo sebe, zaključio je Dragović.

Jedinstvenu, lokalnu radionicu sa ciljem inkluzije kroz umjetnost, pohađalo je deset izbjeglica i četvoro lokalaca, pa je taj ambijent u Spužu bio idealna prilika da se ”sretnu” svjedočanstva onih koji putuju i  onih koji su ovdje, u svrhu stvaranja zapisa o solidarnosti, humanizmu, što je i predviđeno aktivnostima IMPACT projekta, na kom je Agencija za lokalnu demokratiju, jedan od partnera.