Smaller Default Larger

Start up

Projekat Start up
24. maj 2012. godine, Podgorica; Crna Gora

Agencija za lokalnu demokratiju realizuje projekat „Start Up Training" u saradnji sa Confidustria Udine iz Autonomne italijanske regije Friuli Venezia Giulia, CRAMARS. Glavni partner ovog projekta je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Glavni ciljevi projekta su podrška u zapošljavanju i angažovanju ljudskih resursa, sprovođenje procesa ekonomskog razvoja, doprinosi u unapređenju procesa internacionalizacije crnogorskih regiona i povezivanje udruženja poslodavaca Italije i Crne Gore. Takođe, cilj je da se kreira centar koji će da obezbijedi "dizajnira" efikasne odgovore koji su neophodni za progresivniji razvoj crnogorskih preduzeća.

Detaljnije:

U prostorijama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je sastanak predstavnika Autonomne italijanske regije Friuli Venezia Giulia, Agencije za lokalnu demokratiju i UPCG.

Sastanku su ispred Vlade regije Friuli Venezia Giulia prisustvovali direktor Sektora za EU integracije i međunarodne odnose Luciano Pozzecco i njegovi saradnici Alessandro Perelli i Elena Franceschinis, a ispred privrede osnivač firme za promociju ekonomske saradnje italijanskih kompanija sa zemljama okruženja „Finest" Renato Pujatti, izvršni direktor Agencije za turizam regije Friuli Venezia Giulia Edi Sommariva. Sa crnogorske strane, uz predstavnike UPCG, učesnik sastanka bio je i predstavnik Agencije za lokalnu demokratiju Kerim Međedović.

Cilj susreta bio je predstavljanje tekućih aktivnosti uz razmatranje mogućnosti intenziviranja i unapređenja saradnje, posebno u dijelu povezivanja crnogorskih i italijanskih privrednika, kao i jačanje saradnje UPCG sa pomenutom regijom. Sam projekat je namijenjen crnogorskim poslodavcima, ali i radnicima čije kompetencije nisu usaglašene sa potrebama tržišta rada kao i svim crnogorskim građanima koji su radno sposobni i imaju potrebu za unapređenjem profesionalnih vještina.

Unija poslodavaca će crnogorskim privrednicima omogućiti u okviru "Start Up Training" projekta, učešće na treninzima i radionicama koje će biti organizovane s ciljem unapređenja vještina i znanja poslodavaca i zaposlenih.

Predstavnici Autonomne italijanske regije Friuli Venezia Giulia ocijenili su veoma uspješnom dosadašnju saradnju kako po pitanju realizacije bilateralnih susreta privrednika, tako i po pitanju sprovođenja projekata finansirinih od strane italijanske Vlade u ovoj regiji.

Posebno je pohvaljena realizacija projekta "Start Up Training" čiji su nosioci italijanska Confidustria Udine i kompanija „Cramars", UPCG i Agencija za lokalnu demokratiju.

Učesnici sastanka su ocijenili da pozitivnu praksu treba nastaviti, posebno u dijelu zajedničkog učešća u budućim projektima EU i rada na jačanju poslovnih veza privrednika dvije zemlje. Takođe, najavljeno je inteziviranje saradnje na povezivanju turističkih ponuda Crne Gore i ove italijanske regije, uz prateće ulaganje u razvoj IT servisa koji će sve to podržati.

Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.

 

Galerija

Dokumenti

Lista dokumenata

Donatori

Lista donatora

Korisni linkovi

Lista linkova

Kontakt