Intersektorksa saradnja i dijalog

Twinning light projektom iz oblasti mentalnog zdravlja, potpisanim između Ministarstva zdravlja i kancelarije EU, a koji se tiče unapređenja postojećih servisa mentalnog zdravlja u Crnoj Gori održana je druga po redu dvodnevna radionica na temu intersektorske saradnje i saradnje sa  civilnim društvom. Radionica se održala u sali za sastanke Fonda za zdravstveno osiguranje, ul. Vaka Djurovića b.b (dana 20. i 21.02.2014. godine od 09:30 – 17:00h.  Agencija za lokalnu demokratiju je dobila poziv za učešće na ovoj radionici, zahvalujući svojoj posvećenosti promociji mentalnog zdravlja i saradnji sa brojnim akterima iz ove oblasti. Ispred ALD radionicama je prisustvovao Božina Stešević iz sektora Socijalna politika i mladi.

Domaćini radionice su bili dr Aleksandar Tomčuk iz SP Bolnice u Dobroti i dr Ionela Petrea iz Trimbos instituta za mentalno zdravlje i zavisnost koji je glavni partner na projektu.

Prvi dan radionice bio je posvećen predstavljanju holandskih FAKT timova, za pristup liječenju mentalno oboljelih osoba u njihovoj zajednici. Model FACT timova je predstavljao dr Rene Keet iz Holandije.

Ti timovi su sastavljeni od stručnjaka raznih profila, koji idu u kućne posjete mentalno oboljelim osobama. FACT pruža koordinisano multidisciplinarno liječenje i njegu mentalno oboljelim osobama sa individulnim vođenjem slučaja. FAKT timovi su fleksibilni i mogu sprovoditi tretman na širokom spektru klijenata sa teškim mentalnim bolestima.

Na radionici je i predstavnik Caritasa predstavio italijanski model deinstitucionalizacije i intersektorske saradnje u toj oblasti.

Tokom prvog dana se govorilo i o formiranju crnogorskog FAKT tima koji bi bio pilot karaktera, kao i o mogućnostima za razvoj intersektorske saradnje između raznih službi kao i učešće NVO organizacija. ALD svoju pomoć može pružiti u oblasti zapošljavanja, tačnije u pomoći pri razvoju socijalnih preduzeća u kojma bi radile osobe sa mentalnim oboljenima.

Drugog dana su se razmijenivale ideje i iskustva između učesnika radionice, gdej je zaključeno da se mora pružiti potpuna podrška novoformiranom pilot FACT timu u Kotoru i da taj model postane održiv i u budućnosti.

Utvrđeni su praktični koraci u budućnosti koji će značiti osnaživanje kako korisnika usluga I njihovih porodice tako I službi koje će pružati usluge.

Razvojem FACT timova omogućiće se da se značajno uštedi na troškovima liječenja pacijenata, jer će biti izmješteni iz psihijatrijskih bolnica, a značajno povećati rezultati liječenja. Liječenje u svojoj zajednici povećava šanse za uspješno izliječenje.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)