Konferencija povodom promocije ugovaranja projekata izabranih u okviru prvog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014 – 2020

U Podgorici je 17.04.2018. godine svečanom ceremonijom obilježen početak ugovaranja projekata izabranih u okviru Prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru za period 2014-2020.
Cilj ovog trilateralnog Programa, koji kofinansiraju Evropski fond za regionalni razvoj i Instrument pretpristupne podrške (IPA) Evropske unije, je podrška društvenom i ekonomskom razvoju i prosperitetu programske oblasti kroz intervencije u oblasti poslovanja malih i srednjih preduzeća, održivog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine, zaštite životne sredine i prevencije rizika, kao i unapređenja mobilnosti i saobraćajne strukture.

U okviru pomenutog programa Agencija za lokalnu demokratiju, zajedno sa partnerima: Opština Herceg Novi, Opština Tricase i Associazione Magna Grecia Mare iz Italije, kao i Opština Himara i Regional Development Agency 4 iz Albanije, realizovaće projekat CO.CO.TOUR: Safeguarding, enhancing and promoting the natural and cultural heritage of COastal COmmunities by boosting the eco-museum model aiming at smart and sustainable TOURism management / Zaštita, unapređenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz podsticanje modela eko-muzeja sa ciljem pametnog i održivog upravljanja turizmom.

Na konferenciji generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović je istakla je neke od rezultata i poručila je da će sprovođenjem projekata, između ostalog, biti poboljšane međujadranske saobraćajne usluge, kroz uspostavljanje novih vazdušnih veza između Podgorice, Barija, Brindizija i Tirane, kao i pomorskih veza između luka Taranto, Bar, Kotor i Drač. Takođe, radiće se na uspostavljanju regionalnog centra i usaglašavanju i integraciji nacionalnih planova za upravljanje rizicima u slučajevima poplava i klizišta. Uspostaviće se i zajedničke laboratorije za razmjenu ideja i inovacija u oblasti poljoprivrede, koje će olakšati saradnju malih i srednjih preduzeća i naučne zajednice, i podržati razmjenu inovativnih načina poslovanja između Italije, Albanije i Crne Gore, dok će se čak 12 projekata će se baviti unapređenjem turističke ponude u programskom području.

Predstavnica Evropske komisije Simona    Pohlova, podsjetila je na nedavno usvojen  dokument EK kojim se snaži evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ističući da Program doprinosi ostvarenju ciljeva iz tog dokumenta i snaži perspektivu proširenja za Crnu Goru i Albaniju. „EK trenutno razmišlja o aktivnostima u budućnosti. Intenzivno diskutujemo o tome kako će evropska kohezijska politika izgledati nakon perioda 2020. Ovo je prilika da se kroz Program pokaže da se može doći do kvalitetnih rezultata. Od izuzetne je važnosti pokazati da Program nije samo način za trošenje sredstava EU, već da realizacija projekata može doprinijeti značajnim promjenama u ovom regionu”, navela je Pohlova.
Ambasador Italije u Podgorici Luka Zelioli, rekao je da ovaj program pokriva važne oblasti, ističući važnost održivog turizma i zaštite životne sredine, koje su važne kako za Italiju, tako i za Crnu Goru i Albaniju.
Savjetnica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Genola Velo, istakla je da će projekti u okviru Programa unaprijediti stratešku prekograničnu saradnju, donijeti opipljive rezultate za građane sve tri zemlje i omogućiti bolje, zdravije i konkurentnije društvo. Ocijenila je da je dodatna vrijednost Programa razmjena iskustava između korisnika projekata i dijeljenje evropskog načina razmišljanja između EU i zemalja koje nisu članice.
Šef upravljačkog tijela Programa Domeniko Laforđa, smatra da su održivost i saradnja od presudne važnosti za uspjeh i pozitivne ishode. On je podsjetio da EK trenutno izrađuje predloge za programski period 2021-2027. „Bićemo dio ovog procesa samo ako pokažemo da je naš program efikasan i efektivan i da predstavlja realnu i veću dodatnu vrijednost za sve teritorije koje u njemu učestvuju”.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)