Lift za osobe smanjene pokretljivosti i osobe u invalidskim kolicima

Predstavnik italijanske regije Friuli Venecija Đulija, Alesandro Pereli i direktorica Doma zdravlja Tivat dr Snežana Matijević, svečano su 19.maja inaugurisali novoizgrađeni lift za osobe smanjene pokretljivosti i osobe u invalidskim kolicima. Lift vrijedan 22 hiljade eura, donacija je italijanske regije  kao jedan u nizu projekata podrške koje Friuli Venecija Đulija i opština Monfalkone, pružaju Crnoj Gori u saradnji sa svojim lokalnim partnerima – Agencijom za lokalnu demokratiju iz Nikšića i Zajednicom Italijana Crne Gore.

„Ovaj lift značajno će unaprediti uslove pružanja medicinskih usluga u našoj ustanovi starijim teže pokretnim i osobama u invalidskim kolicima, kao i pristup majkama sa djecom u kolicima pedijatrijskoj ambulanti koja se nalazi na spratu Doma zdravlja. Uz nedavno izgrađenu prilaznu rampu za osobe sa invaliditetom na ulazu u zgadu, napravili smo značajne pomake ka tome da usluge ove ustanove budu lako dostupne svim građanima.“- rekla je direktorica Doma zdravlja Tivat, dr Snežana Matijević zahvaljujući se donatorima, italijanskoj ambasadi  Podgorici, ali i medicinskoj sestri Doma zdravlja Tivat Angelini Uskoković na čiju su inicijativu reagovali darodavci.

„Između regije Friuli Venecija Đulija i Crne Gore postoji poseban osjećaj i veza koja se iskazuje svaki put kada dođemo ovdje. Nemojte ovo smatrati našom donacijom – ovo je samo jedan u nizu projekata saradnje u oblasti zdravstva i društvenih djelatnosti, jer smo već pokrenuli program podrške mladima u Crnoj Gori koji imaju problem narkomanije i devijatnog ponašanja, kao i projekat saradnje Psihijatrijske bolnice u Kotoru sa Centrom za psihijatriju u Trstu, koji je vodeća ustanova u Italiji kada su u pitanju tretmani psihijatrijskih oboljenja i predvodnik u novom, znatno humanijem i dostojanstvenijem načinu liječenja ljudi sa takvim problemima.“- kazao je Pereli. Član predsjedništva zajednice Italijana Crne Gore Pavo Perugini,  najavio je dalje projekte saradnje naših i institucija i Italije i naglasio da će lift u Domu zdravlja Tivat, te novačne donacije koje je regija Friuli Venecija Đulija dala Opštoj i Psihijatrijskoj bolnici Kotor, te Agenciji za prvenciju narkomanije, biti od koristi svim građanima Boke. Svečanosti u Domu zdravlja Tivat, pored ostalih, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel, glavna administratorka Jovanka Laličić, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Bosiljka Radonjić i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Nikola Ciko.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)