”Poezija – čelik -umjetnost” događaj jedinstvenog karaktera, održan je u petak, 08. novembra, u Institutu za crnu metalurgiju, gdje se okupio veliki broj građana, predstavnika institucija i medija, koji su prisustvovali multimedijalnoj priči – otkrivanju murala Vita Nikolića, poetskom recitalu i otvaranju izložbe umjetnika stanara ICM-a, kao neuobičajnoj sponi čelika i umjetnosti, u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Detalj sa izložbe

Agencija za lokalnu demokratiju kroz projekat CLINK, pomogla je akademskoj slikarki Mileni Krivokapić pri izradi murala Vita Nikolića, a okupila je i institucije kulture, medije, volonterske klubove nevladinih organizacija i književnih udruženja,  koji su kroz poetski recital, uz gitarsku podlogu učenika nikšićke muzičke škole, spojili primjere materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno Vitovu poetsku zaostavštinu i pacifičke vrijednosti, jer je u burnim vremenima bio protiv rata u Dubrovniku; kao  i njegov lik na fasadi postindustrijske baštine. Kako projekat “Clink” predstavlja promociju kulturno – istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, može se reći da je tim Agencije za lokalnu demokratiju prepoznao da se u okviru multimedijalnog događaja “Poezija – čelik – umjetnost”, mogu kanalisati aktivnosti projekta, odnosno okupiti i animirati zajednica, sve starosne grupe, kao i institucije u slavljenju kulturnih osobenosti grada pod Bedemom. Sudeći po pozitivnim utiscima sa te večeri, i velikom broju posjetilaca, evidentno je da je ALDNK na uspješan način realizovala suštinske vrijednosti ovog projekta, uz veliku zahvalnost volonterima, institucijama, i uopšte zajednici, koja se odazvala na naš poziv za implementaciju “opšteg dobra” u Nikšiću.

Veliki odziv zajednice

Tim Agencije za lokalnu demokratiju  zahvalan je Institutu na uspješnoj saradnji i prilici da kroz CLINK projekat, doprinesemo izradi murala. kao i ostalim učesnicima, profesoricama Snježani Bošković, Tamari Janjušević, Mariji Lazarević, umjetnicima koji su od starta  uključeni u projekat, Mileni Krivokapić i Ivanu Stamatoviću, kao i svima koji su podržali aktivnosti Agencije za lokalnu demokratiju, koje Nikšić stavljaju na evropsku kulturnu mapu.

Tu su naravno i ljudi koji su svojim umijećem upotpunili ovo nezaboravno veče: volonterka Info point-a, Anđela Pantović, volonterima Alfa Centra – Radoju Mijuškoviću, Mileni Daković, članovima Književnog kluba “Poenta poetika”, Isidori Jaramaz i Teodori Ilić, kao i radniku Instituta, Dragomiru Draganiću, gitaristi ŠOSMO “Dara Čokorilo”, Marku Lazoviću. Svoj doprinos dali su i umjetnici – stanari Insituta, čija djela će oplemeniti prostor Institua u vidu stalne postavke: Miomir Mišo Vemić, David Delibašić, Milena Krivokapić, Angelina Janjušević, Jelena Krivokapić, Milan Šapurić, Željko Šapurić, Jelena Đukanović, Ognjen Bjelica, Krsto Andrijašević, Milovan Kadović, Ilija Nikčević, Marija Vemić, Milovan Miki Radulović, Marko Petrović Njegoš, Vladimir Bojković, Mirko Toljić, Zoran Patrić, Veljko Stanišić i Aleksandra Lučić.

Organizator događaja je Institut za crnu metalurgiju, u koordinaciji sa Agencijom za lokalnu demokratiju i JU”Muzeji i galerije”,u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.