Održan okrugli sto „Socijalna ekonomija – crnogorska perspektiva“

U Podgorici je 30. septembra u Hotelu Ramada, održan okrugli sto na temu „Socijalna ekonomija – crnogorska perspektiva“.

Cilj okruglog stola je bila analiza trenutne sutuacije u Crnoj Gori sa aspekta stanja ekonomije i zapošljavanja, kao i normativnog okvira vezanog za socijalnu ekonomiju, i postojećih praksi koje postaju sve značajnije.

Pozdravnu riječ učesnicima okruglog stola upuitili su Alessandro Perelli, predstavnik donatora projekta, Autonomen Regije Friuli Venecija Đulija, sekretar sektora za međunarodnu saradnju i predstavnk domaćina – Agencije za lokalnu demokratiju.

Okrugli sto je okupio veliki broj učesnika, predstavnika Ministarstava poljoprivrede i Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sekretartijata za razvoj preduzetništva glavnog grada, JU Kakaricka gora, predstavnika Unije poslodavaca i brojnih NVO i drugih organizacija iz naše zemlje koje u svom djelovanju promovišu socijalnu ekonomiju i vrijednosti koje ona njeguje, ili imaju aktivnosti koje su po svom karakteru slične socijalnom preduzetništvu.

U uvodnom dijelu, projektni partneri  su  predstavili projekat u okviru kojeg je organizovan ovak okrugli sto „Centar za razvoj socijalne ekonomije“ i italijanski model socijalne ekonomije, koji se smatra jednim od najuspješnijih u svijetu, kao i iskustva iz rada njihovih kooperativa. Potom je predstavnik ALD Božina Stešević, prezentovao analizu trenutne situacije u Crnoj Gori u oblasti socijalne ekonomije, koja je obuhvatila analizu trenutne normativne uređenosti, potreba za razvojem ove oblasti u našoj zemlji, kao i evropske prakse koja treba da budu vodič za naše institucije u daljem uređenju ove oblasti.

Branimir Vujačić, sekretar Ministarstva poljoprivrede, je na zadovoljstvo svih prisutnih, poručio da je zakon o socijalnim kooperativama potreban Crnoj Gori, i iskazao spremnost za zajednički rad u procesu noramativnog uređenja te oblasti.

U nastavku, predstavnici Caritasa Barske nadbiskupije, su predstavili svoj projekat Open Mind, koji se tiče poboljšanja kvaliteta mentalnog zdravlja u Crnoj Gori, a koji u jednom svom dijelu iskazuje potrebu za profesionalnom rehabilitacijom mentalno oboljelih lica, koja se može ostvariti kroz socijalno preduzetništvo.

Potom je Alessandro Bota iz COSV, italijanske NVO koja djeluje u Crnoj Gori, govorio o iskustvima njegove organizacije u nastojanjima da progura priču o socijalnim i poljoprivrednim kooperativama u prvi plan, sa posebnim naglaskom na poteškoće na koje su naišli na tom putu.

Neđeljka Sindik, iz Help-a, iskazala veliko zadovoljstvo zbog organizovanja ovog okruglog stola, i pozvala sve učesnike da nastavimo da zajedno radimo na promociji socijalne ekonomije i ponudila svoje aktivno učešće u tom radu.

U drugom dijelu su učesnici imali priliku da predstave svoje aktivnosti i iskustva u oblasti socijalne ekonomije u Crnoj Gori.

Sabina Talović, predsjednica NVO Bona Fide iz Pljevalja, je predstavila rad svoje organizacije, koja okuplja žene žrtve porodičnog nasilja i koja im omogućava da ostvariju prihode proizvodnjom tradicionalnih predmeta od vune, kao što su ćilimi, šalovi pokrivači, čarape, rukavice itd.

Milka Stojanović iz Udruženja paraplegičara Bijelo Polje, je predstavila dvije radionice koje su organizovane u okviru tog udruženja, stolarska i radionica za dekubitni program. Istakla je da je najveći problem nemogućnost registrovanja takve radionice kao socijlanog preduzeća usljed nedostatka zakona i poteškoće sa kojima se susrijeće sa nadležnim službama koje različito tumače zakone po kojima trenutno funkcioništu te radionice kao dio NVO čiji je predstavnik.

Aleksandar Radinović, direktor JU Kakaricka gora, je ponudio svoju pomoć u promociji svih aktivnosti koje se tiču socijalne ekonomije, sa posebnom željom da se stvore mogućnosti da štićenici njegove ustanove svoje aktivnosti koje obavljaju u obliku okupacione terapije oraganizuju u smislu socijalnog preduzeća i tako budu u mogućnosti da proizvode i prodaju svoje proizvode na tržištu, što po sadašnjim pravilima nije moguće.

Svi učesnici okruglog stola kao glavni problem ističu nedostatak zakonskog uređenja ove oblasti, i nedostatak svijesti za potrebom za razvitkom socijalne ekonomije u našoj zemlji. Predlog je da se razvije mreže svih organizacija na nacionalnom nivou, koje se bave ovom oblasti, a potom da se izvrši snažan pritisak na institucije da se normativno uredi ova odblast.

Može se zaključiti da je okrugli sto bio izuzetno uspješan, i da njegov produkt predstavlja indentifikovanje narednih koraka za unaprijeđenje stanja ove oblasti u Crnoj Gori

Okrugli sto je organizovan u okviru projekata CRSE – Centar za razvoj socijalne ekonomije koji će trajati dvije godine i pokušaće da sa trenutne tačke pomjeri socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori. Projekat podrazumijeva uspostavljanje Centra – kancelarije, koja će permanatno pružati podršku aktivnostima koje svojim karakterom obuhvataju elemente socijalnog preduzetništva, omogućiti razvoj dobrih praksi, i vršiti analizu potreba i njihovu ugradnju u prijedloge za zakonsko uređenje ove oblasti. Projektom je planirano i pokretanje dvije zanatske radionice, koje bi trebale da budu jedan od generatora dobrih praksi. Projekat se realizuje uz podršku italijanske regije Friuli Venecija Đulija, u partnerstvu sa asocijacijama kooperativa iz Italije, COSM i Interland, kao i sa NVO Šjore od mota iz Kotora.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)