Zastupnik ALD Nikšić, učestvovao je na međunarodnoj konferenciji “Partnerstvo, ključ za lokalnu demokratiju”-ponovno promišljanje saradnje lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u organizaciji ALDA -e i Centralno-evropske inicijative, koja je održana 11. i 12.juna, u Skoplju, Sjeverna Makedonija.  Drugog dana ovog medjunarodnog dogadjaja, Balkanska mreža za lokalnu demokratiju (BNLD) napravila je prvi zvanični korak ka registraciji mreže. ALDA, LDA kancelarije iz regiona zapadnog Balkana i ALDA Skoplje održali su Konstitutivnu generalnu skupštinu BNLD.

Osnivači su potpisali memorandum o razumjevanju,kao prvi korak pravne registracije mreže, nakon nekoliko godina priprema i kreiranja koncepta mreže i jednogodišnjeg osmišljavanja strateških koraka za stvaranje mreže. Mreža je prirodan korak u razvoju odnosa izmedju članica nakon dvije decenije sprovedenih projekata i zajedničkih aktivnosti.Tokom osnivačke skupštine, članovi osnivači su definisali poslednje detalјe vizije i misije mreže i izglasali konačnu verziju Statuta mreže.

Mreža će biti registrovana u Severnoj Makedoniji, a ALDA Skoplјe će biti njeno sjedište.

Osnivači mreže su ALDA, LDA Mostar, LDA Zavidovići, LDA Prijedor, LDA Nikšić, LDA Subotica, LDA Knjaževac, LDA Kosovo i ALDA Skoplje.