Posjeta Mladih iz regiona Parlamentu Crne Gore

Regionalna radna grupa mladih formirana u okviru projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana, posjetila je 8.maja Parlament Crne Gore.
Ova posjeta je uključila jednočasovno upoznavanje sa skupštinskim salama, kao i sa istorijatom i načinom funkcionisanja Skupštine Crne Gore. Mladi su imali priliku da sjede na poslaničkim mjestima, i sa ove pozicije postave pitanja o onome što ih je interesovalo o radu Skupštine. Prošetali su kroz prošlost Crne Gore posmatrajući izložbu nacionalnih grbova, kao i čuvenih djela crnogorskih umjetnika koji se nalaze u zgradi Skupštine.

U nezvaničnom i neformalnom susretu, mladi su imali priliku i da se upoznaju sa predsjednikom Parlamenta, gosp. Rankom Krivokapićem, koji je pokazao otvorenost za razgovor i zainteresovanost da čuje nešto više o organizaciji ALDA i Agencijama za lokalnu demokratiju, koje implementiraju ovaj projekat.
Najzad, u prijemnoj Sali Skupštine, održana je i jednočaovna interaktivna debata na temu „Uloga Nacionalnog parlamenta u procesu EU integracija”. Domaćin je bila gospođa Marija Maja Ćatović, zamjenica predsjednika Odbora za evropske integracije. Pozivu mladih se odazvalo i šest poslanika: g-đa Branka Tanasijević, g-din Srđan Perić, g-din Goran Tuponja, g-din Mladen Bojanić, g-din Dritan Abazović i g-din Andrija Popović.

Predsjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, g-đa Branka Tanasijević, pozvala je predstavnike Agencije za lokalnu demokratiju da prisustvuju sjednicama tog odbora, i tako se upoznaju bolje sa njegovim radom, kao i da svojim idejama doprinesu kvalitetu njegovog rada.

G-đa Maja Ćatović je iskazala zadovoljstvo da sa mladima razgovara na temu evropskih integracija. U svom uvodu predstavila je dosadašnje rezultate Crne Gore u njenom puta ka EU, čemu najbolje doprinosi postojanje apsolutnog konsenzusa parlamentarnih partija u pogledu dostizanja evropskih standarda i reformi koji su neodvojivi dio procesa integracija. Pored toga, ona je istakla da sve zemlje Balkana dijele iste ili slične probleme ili prepreke u procesima EU integracija, te da je zbog toga od velikog značaja međusobna saradnja na ovom putu kojem svi teže.
Svi poslanici su takođe, pokazali zadovoljstvo posjetom mladih, te da je njihovo učešće i zainteresovanost za procese EU integracija, i uopšte za politike mladih od velikog značaja.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)