Posjeta Opštinama Monfalkone i Dolenja

Delegat Agencije za lokalnu demokratiju, Kerim Međedović, zajedno sa predstavnicima partnera: Sekretarijata za preduzetništvo Opštine Bijelo Polje, Samedinom Agovićem, Zajednice Italijana Crne Gore, Pavom Peruđinijem i Društva Slovenaca Crne Gore “Vida Matjan” Zlatanom Međedovićem, u periodu između 21-23. oktobra učestvovali su na studijskoj posjeti Opštinama Monfalkone i Dolenja u regiji Friuli Venecija Đulija u Italiji.

Ova posjeta je imala višestruki karakter, koji se najprije odnosio na učešće na koordinacionom sastanaku Odbora projekta Welfare Youth Developmentodržanom u Monfalkoneu.
Projekat ima za cilj pružanje podrške mladima izloženim rizičnom ponašanju. Ovaj sastanak je redovna evaluacija projekta u kome su organizovane radionice za mlade, razmjene, staž, podrška Fondu za mlade. Projekat traje od januara 2017. do juna 2018.

Osim prilike za razvoj novih partnerstava ovo je bila prilika za učesnike iz Crne Gore da se posjete enogastronomsko-kulturnu manifestaciju Sapori in Cantina u opštini Dolenja, provincija Goricija, na samoj granici Italije sa Slovenijom. Ova tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj da promoviše teritoriju i njene proizvode, organizovana je kroz posjetu 6 vinarija, lokaliteta i degustaciju vina i tradicionalnih jela, uz muziku i ples.
Takođe, delegat Agencije imao je priliku da se sastane sa partnerima iz projekta Montengro Greeters, koji će Agencija za lokalnu demokratiju implementirati zajedno sa sa Cooperativom Cramars iz Tolmezza i Društvom mladih ekologa iz Nikšića, koji je finansiran od strane Autonomne regije Friuli Venecija Đulija.
Formalnim početkom projekta smatra se upravo sastanak partnera koji je održan 23. oktobra u Monfalkoneu.

Projekat predstavlja podršku razvoju alternativne turističke ponude u Crnoj Gori kroz promociju modela ” upozaj teritoriju gledajući mojim očima”. Ovo podrazumijeva koncept Greeter destinacija, odnosno turističkih vodiča Greeters-a, koji predstavljaju volontere, koji dočekuju manje grupe turista, bez naplaćivanja njihovih usluga, koji na alternativan način pokušavaju predstaviti svoju zemlju na način koji se njima kao članu lokalne zajenice čini najpogodnijim. Ovakva inicijativa treba da doprinese interkulturalnoj razmjeni i podršci održivom turizmu, koji vodi računa o životnoj sredini i a pri tome pozitivno utiče na kulturno bogastvo i donosi ekonomske benefite lokalnim zajednicama.
Prvi Greeter centar je osnovan 1992. godine u Njujorku. Ideju o osnivanju dobila je Lin Bruks, koja je tokom godina stekla mnogo prijatelja na svojim putovanjima širom svijeta. Poželela je da ih ugosti u rodnom gradu i da im pokaže Njujork onako kako ga je ona doživljavala. Danas, brojni gradovi u svijetu imaju sopstvene Greeters centre koji posluju pod nadzorom Global Greeters Network-a iz Njujorka.
Ovim projektom predviđeno je stvaranje osnovne baze alternativnih turitičkih vodiča koji će imati svoju prezentaicju na veb sajtu koji će biti pokrenut i time biti dostupni turistima, koje će moći da povedu u upoznavanje sa neotkrivenim djelovima i stranama Crne Gore. Agencija za lokalnu demokratiju će zajedno sa svojim partnerima implementirati projektne aktivnosti uz podršku Carnia Greeters-a: www.carniagreeters.it.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)