Posjeta predstavnika Autonomne regije Friuli Venecija Đulija Crnoj Gori

Obavještavamo Vas da će Regija Friuli Venecija Đulija, na čelu sa Deborom Serakjani, predsjednicom ove regije, organizovati susret u Crnoj Gori povodom Evropske Godine razvoja, a koji je organizovan od strane Evropske komisije pod nazivom “Bez barijera za socijalno uključivanje”.

Susret će biti organizovan u periodu od 23. do 25. Marta, 2015.god, a biće održan u Kotoru i Podgorici. Fokusiraće se na dva projekta o saradnji koje finansira regija FVG: prvi se odnosi se na razmjenu iskustava u psihijatriji među Odsjecima mentalnog zdravlja u Trstu, u Udinama i u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, koja je ujedno i najveća u Crnoj Gori, a predstavljaće ga Opština Monfalkone; Drugi projekat predstavlja COSM Pordenone, koji namjerava da pruži podršku socijalnim preduzećima u Crnoj Gori.
Tokom prva dva dana (23. i 24. marta) su predviđene edukativne aktivnosti u Kotoru i u Podgorici, dok će 24. u večernjim satima u pozorištu Kulturnog centra “Nikola Đurković”, u Kotoru, biti predstavljen komad poznate italijanske spisateljice Daće Maraini “Estravaganza”, a koji je priredila Accademia della follia (pozorišna trupa Claudia Miskulina).
U srijedu, 25. marta u 09.30 u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, poslije pozdrava gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića i italijanskog ambasadora Vinćenca Del Monaka će biti organizovan forum u kojem će prisustvovati, između ostalog, Đani Torente, regionalni savjetnik za kulturu, sport i solidarnost, Emiliano Edera, član Predsjedničkog ureda regionalnog vijeća, Franko Codega, Predsjednik šeste komisije Regionalnog Vijeća i Silvia Altran, gradonačelnica grada Monfalcone.
Pored toga, biće prisutni i Saša Dender, predsjednik Italijanske Zajednice Crne Gore i Fabricio Soma, Predsjednik Università popolare u Trstu. Aktivnosti koje će se odvijati na italijanskom jeziku, a na koje će biti pozvani učenici škola i univerziteta u kojima se predaje italijanski jezik, će voditi Lućia Belaspiga, kolumnista časopisa Avvenire.
U pripremi je i sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stjepovićem u Podgorici u 14.30, dok će u 18.30 u gradonačelnikovoj rezidenciji biti organizovan koktel tokom kojeg će prisutne pozdraviti ambasador Vinćenco Del Monako.
Pri završetku susreta, savjetnik Đani Torente će posjetiti Institut za biologiju mora u Kotoru, u znak sjećanja na Maria Busanija, zaljubljenika u more iz Trsta, koji je preminuo 2013. godine, a pokretač je prvog pogona za uzgajanje dagnji i kamenica u Crnoj Gori.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)