U okviru projekta „ Provjeri, biraj, analiziraj“, danas je u hotelu „Jugoslavija“ održana Radionica izrade video igrice na temu Medijske pismenosti. Organizator događaja je Agencija za lokalnu demokratiju, koja je ovom prilikom u saradnji sa ekspertima, novinarkom Svetlanom Mandić i programerom Milutinom Radonjićem, edukovala volontere  Info point-a o konceptu medijske pismenosti i digitalnim alatima koji će pomoći u impelmentiranju naučenog za popunjavanje sadržaja video igrice.

Prvi dio radionice bio je posvećen teorijskom aspektu, u kom je Mandić govorila o osnovama novinarstva,  etičkom izvještavanju, lažnim vijestima, sajberbulingu, klik bejtu, medijskom frejmingu, agenda setingu, svim konceptima koji odredjuju medijsku pismenost. Sve nove koncepte, jedanaest srednjoškolaca usvojilo je kroz četiri interaktivne igre, koje su kod njih podigle svijest o kritičkom promišljanju i analiziranju sadržaja.

Prema riječima Svetlane Mandić, ovi mladi ljudi su već upoznati sa nekim konceptima medijskog djelovanja, imaju želju za novim znanjima, pa cijeni da će  na kvalitetan način prenijesti stečeno i dopunjeno iskustvo sa radionice svojim drugarima iz srednjih škola.

Drugi dio radionice bio je posvećen praktičnom djelu, gdje su se sa programerom Radonjićem, srednjoškolci dotakli osnova programiranja,  a stečena teorijska znanja o terminima medijske pismenosti pretočiće u izradu video igrice edukativnog karaktera, koja je započeta na ovoj radionici.

Cilj projekta ”Provjeri, biraj, analiziraj” jeste uticati na  poboljšanje i promociju medijske pismenosti među srednjoškolcima upotrebom novih tehnologija i umjetničkih performansa. Projekat je podržan od Instituta za medije, kroz program “Mediji za gradjane, gradjani za medije”, finansiran od strane Evropske unije.