Provjeri, biraj, anliziraj!

“To ti je provjerena informacija od mog rođaka iz KBCa! ” “Sjutra dijele letke u školama,a od ponedeljka se zatvaraju!”

Ovo su samo dvije od mora drugih fotografija išvrljanih zaslona telefona koje su zapljusnule korisnike Vibera ovih dana pojačavajući strah i paniku od COVID 19 virusa.

One su bile “odličan” uvod za info-sesije o medijskoj i informacionoj pismenosti u okviru projekta “Provjeri, biraj, analiziraj” koji realizuje Agencija za lokalnu demokratiju sa svojim volonterskim klubom Info Point Nikšić. Učenici prvog razreda Gimanzije “Stojan Cerović” su bili u prilici da uče od svojih starijih vršnjaka o lažnim vijestima, klik bejtovima, autentifikaciji  fotografija i videa i kako provjeriti medijski sadržaj tražeći relevante izvore informacija. I sve  to kroz praktične vježbe, online video igricu u formi kviza i uz dodatni test. Predstavljena su im dva GIFa koja su rezultat dosadašnjih aktivnosti projekta, a koje su kreirali članovi Info Pointa. Svrha Gifova je da u komentarima na društvenim mrežama na kreativan način  upozore da je nešto lažna vijesti ili click bait.

Projekat ima za cilj razvoj online alata za promociju medijske i informacione pismenosti, a  realizujemo uz podršku Instituta za medije Crne Gore kroz program Mediji za Građane -Građani za medije finansiran od strane Evropske Unije i kofinansiran od Ministarstva Javne Uprave Crne Gore.

Sadržaj online alata je isključiva odgovornost Agenicije za lokalnu demokratiju Nikšić  i ne odražava nužno stavove Evropske unije niti Ministarstva javne uprave.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)