Studijska posjeta ALD-a i DMEN-a Cramars kooperativi u Tolmezzo u Italiji

Predstavnici Agencije za lokalnu demokratiju i Društva mladih ekologa u periodu od 16. do 21. aprila 2018. godine, borave u Tolmezzo, regiji Friuli Venecija Đulija (ITA), gdje su u studijskoj posjeti partnerima – Cramars kooperativi. Ova posjeta je dio projekta „Balkan Greeters” koji ALD i DMEN realizuju zajedno sa partnerima iz Srbije i Italije.

U okviru ovog projekta uspostaviće se volonterski Greeters servis u Srbiji i Crnoj Gori, koji će biti povezan sa Global Greeters mrežom od 150 gradova širom svijeta. Griteri će voditi turiste da im pokažu svoje gradove i mjesta kroz lično iskustvo i “svoje oči”.

Griteri nijesu turistički vodiči, niti griteri mogu zamijeniti turističke vodiče, kao obučene turističke kadrove, već su griteri „prijatelji koje posjetilac nije ni znao da ima”. To su volonteri koji za svoje usluge ne očekuju novac nego osmijeh na licima posjetilaca i prijatelji koji će olakšati boravak u gradu i učiniti ga još prijatnijim. Pokazivanje posjetiocima manje poznatih mjesta obezbeđuje socio-ekonomski razvoj u svim destinacijama.

U okviru ove petodnevne posjete Cramars kooperativi učesnici će proći neophodnu obuku i upoznati se sa radom Italijanskih gritera.
Sledeća faza u realizaciji projekta podrazumijeva odabir i edukaciju gritera u Crnoj Gori, koja se očekuje u periodu maj/juni ove godine.
Po završenoj edukaciji uslijediće i registracija udruženja Greeters Montenegro, postavljanje web sajta i promocija ponude, odnosno početak rada gritera.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)