Studijska posjeta crnogorskih vinara regiji Friuli Veneciji Đulija

Na poziv Autonomne regije Friuli Venecija Đulija, u saradnji sa Agencijom za lokalnu demokratiju, organizovana je studijska posjetu crnogorskih vinara ovoj regiji, odnosno gradovima Monfalkone i Dolenja i njihovim vinskim krajevima. Studijska posjeta je organizovana u periodu od 16 – 19. oktobra, i uključivala je i posjetu manifestaciji Sapori in cantina, veoma značajnoj manifestaciji iz oblasti vinarstva.

Crnogorsku delegaciju činili su:
1. Miroslav Dobrković, proizvođač, Udruženje vinara Crmnice i Paštrovića
2. Slobodan Lekić, proizvođač, Udruženje vinara Crmnice i Paštrovića
3. Aleksandar Bogojevic, proizvođač, Nacionalno udruženje vinara Crne Gore
4. Goran Ćosović, Kotor, distributer „Elena di Savoia”
5. Aleksandar Vukmanovic, proizvođač, Udruženje vinara Crmnice i Paštrovića
6. Marko Đukić, proizvođač, Nacionalno udruženje vinara Crne Gore
7. Radovan Đukić, proizvođač, Nacionalno udruženje vinara Crne Gore
8. Kerim Međedović, Agencija za lokalnu demokratiju
9. Jelica Pantovic, RTCG
10. Milutin Rabrenovic RTCG

Crnogorsku delegaciju su najprije primili Alessandro Perelli, predstavnik regije Friuli Venecija Đulija, Sivia Altran, gradonačelnica Monfalkonea, Diego Bernardis,gradonačelnik Dolenje, gdje je razgovarano o mogućnostima razvoja saradnje u sektoru proizvodnje vina između ove regije i Crne Gore.
Drugog dana organizovana je posjeta Kooperativi Cormons, gdje 160 proizvođača grožđa koji su istovremeno i akcionari i ravnopravni u odlučivanju donosi grožđe da im se pravi vino. Sve je zaštićeno standardom proizvodnje vezanim za pojedine mikro-regione. A potom je posjećena i Vinarija Zorutti, jedna od vodećih privatnih proizvođača vina u tom regionu.

U nedjelju, 18. oktobra, u prekrasnom Dolegna del Collio kraju, održana je manifestacija Sapori in cantina, kojoj je prisustvoala crnogorska delegacija, koja predstavlja turneju kulture, hrane i vina kojom se promoviše prekrasan prirodni ambijent ovog kraja i lokalni proizvodi vina i hrana, kroz obilazak 6 lokalnih vinarija. Više informacija na: http://www.saporiincantina.it/
Ova prilika je bila iskorištena za razmjenu dobrih praksi između crnogorskih i italijanskih proizvođača vina, kao i za njihovo povezivanje.

Važno je napomenuti da je ovu posjetu ispratila i TV ekipa emisije Agrosaznanje, koja se emituje na Televiziji Crne Gore. Na sledećem linku možete naći datu emisiju:
http://www.rtcg.me/tv/emisije/ostalo/agrosaznanje/108437/agrosaznanje-01112015.html

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)