U Bijelom Polju je u petak, 28. februara, u Velikoj Sali Opštine, održan trening seminar za upravljanje projektima NVO finansiranim kroz EU projekat „Lokalne koalicije za razvoj zajednice“ pod nazivom „Upravljanje projektnim ciklusom“. Ovom prilikom su predstavnici NVO dobitnika grantova i Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju – ALDA, potpisali ugovore o finansiranju.

U narednih 6 do 10 mjeseci će biti realizovano osam projekata nevladinih organizacija iz Ulcinja, Rožaja, Nikšića i Bijelog Polja i Podgorice u ukupnoj vrijednosti od 80.000 €.

Slika 1

Ovaj trening je samo jedan u nizu servisa koji će biti pruženi organizacijama radi kvalitentne realizacije projekata prema standardima EU. Lokalni partner-implementator na projektu „Lokalne koalicije za razvoj zajednice“ je Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, a opštine Bijelo Polje, Kotor, Ulcinj, Rožaje i Nikšić su partneri saradnici.

Učesnike seminara na početku je pozdravio predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković.

Predavač na seminaru je bila Stanka Parać iz ALDA-e, koja je učesnike upoznala sa pripremom implementacionog paketa za realizaciju malih grantova, sadržajem implementacionog paketa, razradom plana aktivnosti, medijskim predstavljanjem projektnih aktivnosti, praćenjem realizacije budžeta, načinima finansijskog i narativnog izvještavanja. Posebni akcenat je stavljen na komunikaciju sa vodećim aplikantom u svim fazama projekta.

U nastavku seminara četiri organizacije, dobitnici malih grantova, su predstavili svoje projekte: NVO Runolist-Rožaje ”Promocija održivog turizma kroz uključivanje mladih u opštini Rožaje”, Udruženje mladih volontera Iskra, Bijelo Polje “Uspostavljanje Volonterskog centra i jačanje volonterskog pokreta u opštini Bijelo Polje”, Udruženje mladih ekologa Nikšić“ Podizanje stepena zaštite rijeke Bistrice”, NVO – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, Ulcinj, “Poboljšanje socijalne zaštite i sigurnosti žrtava nasilja u porodici”.

Informacija o treningu dostupna i na zvaničnom sajtu partnera saradnika – Opštine Bijelo Polje, na sljedećoj adresi:

http://www.bijelopolje.co.me/index.php/arhiva-vijesti-lijevo/1193-odran-trening-seminar-za-upravljanje-projektima-nvo

 

EU

Projekat finansira Evropska komisija

The Project is funded by the EU Commission

 

Božina Stešević