TURMONT

 Turmont  je projekat međunarodne saradnje, koji se zasniva na razmjeni iskustava u oblasti turizma. Projekat je počeo sa realizacijom 2012. godine, u okviru programa Lokalni ekonomski razvoj, uz doprinos autonomne regije FVG.

            Projekat je za cilj imao:

  • Jačanje ekonomske institucionalne saradnje između FVG i Crne Gore
  • Provjeru prenosivosti modela održivog razvoja turizma „difuznih hotela“ iz Italije u Crnu Goru
  • Pomoć vraćanja u život kulture Italijanske zajednice u Crnoj Gori, tako što će Italijani biti aktivno uključeni u doček italijanskih turista
  • Stalno ažuriranje pristupa različitim aspektima turističkog marketinga, sa posebnim osvrtom na turističke relacije
  • Pilot eksperiment oporavka određenih kulturnih spomenika sa ciljem njegove promocije kao turističke i kulturne atrakcije
  • Pružanje istraživačkih mogućnosti za italijanske partnere (Tour operatori)
  • Osnaživanje sistema lokalnih institucija.

Projekat održava razvoj kulturnog turizma u Crnoj Gori, posebno u oblasti Kotora kroz dvije faze djelovanja:

Faza 1: podrška za stvaranje uslova za pokretanje difuznih hotela na osnovu iskustava razvijenih u FVG, kao sredstva za umrežavanje brojnih privatnih kuća za iznajmljivanje turistima.

Faza 2: ažuriranje obuke turističkih vodiča kroz seminare koji omogućava jačanje lokalne ekpertize u turizmu.

U okviru prve faze djelovanja planirana je studijska posjeta FVG i niz aktivnosti na podizanju svijesti i promociji modela, kao i trening radionica kod krajnjih vlasnika privatnih kuća koji bi bili uključeni u ovu multilateralnu aktivnost. Cilj je prenošenje znanja kako vlasnicima kuća, tako i institucijama u gradovima u kojima bi se sprovodio ovakav vid turizma, kao i podrška razvoju privatno javnih partnerstava u ovoj oblasti.

U okviru druge faze sprovešće se trening radionica koja će služiti za testiranje već formiranih vodiča. Stručnost stečena u oblasti promocije kulturnog turizma će imati korist u oblasti oporavka i obnove važnog umjetničkog dobra eparhije Kotora i njegovoj promociji i prezentaciji tokom finalnog događaja projekta.

Katarina Bigović i Božina Stešević

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)