Učešće mladih u fokusu – Evropska nedelja demokratije

Specijalna inicijativa LADDER projekta, koji realizuje ALDA – Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju: “Učešće mladih u fokusu” održana je od 10. do 12. oktobra 2017. godine u Beogradu. Događaj je uključivao međunarodnu konferenciju, radionice i diskusije na temu, a organizovala ga je Stalna konferencija gradova i opština.

Međunarodna konferencija okupila je predstavnike relevantnih institucija i organizacija koje se bave mladima, kao i omladinske radnike iz regiona i Evropske unije. Bojan Stević, predstavnik Ministarstva lokalne samouprave Srbije, govorio je o važnosti kancelarija za mlade u razvoju lokalnih zajednica mladih, dok je predstavnica Ministarstva omladine i sporta Srbije Snežana Klašnja naglasila mogućnosti zaposlenja kao ključni faktor za učešće mladih.

Stanka Parac Damjanović, predstavnica ALDA – e, fokusirala se na ciljeve ALDA – e koji se tič uključivanja mladih u kreiranu politika, pružajući im vještine kako bi mogli učestvovati u donošenju odluka na lokalnom nivou, ali i kroz podsticanje saradnje između lokalnih vlasti i kancelarija za mlade.

Na konferenciji su prisustvovale regionalne Agencije za lokalnu demokratiju. Zadovoljstvo nam je bilo što je upravo predstavnik Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić, Božina Stesević imao mogućnost da iznese svoja razmišljanja i iskustva u okviru Regionalne platforme za učešće i dijalog mladih Balkana, fokusirajući se na izazove i mogućnosti mladih za učešće na lokalnom nivou.

Pored konferencije, organizovane su i više radionica u Beogradu, Sremskim Karlovcima i Zrenjaninu. Događaji su se odvijali u okviru Evropske nedjelje lokalne demokratije, tako da su učesnici Specijalne inicijative dobili priliku da prisustvuju radionicama i diskusijama uključujući lokalne vlasti i mlade u opštinama Sremski Karlovci i Zrenjanin.

Radionice su rezultirale zaključcima i preporukama za učešće mladih na lokalnom i nacionalnom nivou. Preporuke iz radionica će biti objavljene uskoro.

Događaj je takođe uključio i izvedbu performansa „U boljem svijetu” koja je odigrana u Sremskim Karlovcima. Ovaj performans / dio predstave nastao je u okviru projekta LADDER i igrana je na više međunarodnih događaja.

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)