Zavičajni muzej Rožaja

Istorija jednog kraja na jednom mjestu

Agencija je svoju aktivnost uvijek usmjeravala i ka promovisanju bogate kulturne baštine naših sjevernih opština, koje se ponekad čine zaboravljene. Pitanje je kako može biti nešto prepušteno zaboravu što može da se pohvali bogatijom istorijom od brojnih danas smatranih prijestonica kulture. Stoga uz podršku Ministarstva inostranih poslova Francuske i Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju, ALD je sa Opštinom Rožaje izdala brošuru, Zavičajni muzej Rožaja, kojom se željelo promovisati bogatstvo rožajskog kraja.

Muzej je osnovan kao javna ustanova 1991. godine, a koncipiran je kao ustanova kompleksnog tipa sa zadatkom da sakuplja, čuva, prezentuje i publikuje originalna svjedočanstva o životu i običajima naroda na području Rožaja. Cilj je valorizacija prošlosti i zadovoljenje komponente turističkog razvoja grada. Muzej je smješten u istorijskom zdanju, obnovljen i adaptiran objektu “Ganića kula”, koja je sagrađena početkom 18. vijeka, i nalazi se na zvaničnom grbu opštine Rožaje. Kula se sastoji od prizemlja i dva sprata koji su ozidani od lomljenog kamena, dok je treći sprat tzv. “čardak“ napravljen od drveta. Zbog svojih kvaliteta Kula je registrovana kod republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1987. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini gradskog trga, u dijelu zvanom Stara čaršija.

U zavičajnom muzeju se baštini izuzetno vrijedan muzejski materijal iz XVIII, XIX, XX vijeka, koji ilustruje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda koji žive na ovoj teritoriji. Izdvajaju se kolekcije oružja, fotografije, te i etnografska, arhivska i numizmatička zbirka. U ovom trenutku nalazi se više stotina predmeta materijalne i duhovne kulture stanovništva u ovim zbirkama. Takođe, muzej posjeduje bogatu zbirku metalnog pokućstva i posuđa. Oblici, ornamentika i imena ovih predmeta uglavnom su orijentalni.

Etnografsko odjeljenje posjeduje nekoliko zbirki koje se odnose na bogatu i raznovrsnu materijalnu i duhovnu kulturu lokalnog stanovništva. U etnografskom odjeljenju su izloženi veoma rijetki i vrijedni primjerci narodnih nošnji stanovnika Rožaja; nakit, predmeti za svakodnevnu upotrebu kao i vezeni i tkani predmeti.

U prostoriji gdje se nalazi oružje i numizmatika u 4 vitrine prikazano je hladno i vatreno oružje u razdoblju od XVIII – XX vijeka, kao i numizmatička zbirka Muzeja. U zbirci oružja ističu se:
I vitrina– sablje, jatagani, mačevi i noževi (XVIII – XX vijek)

Bogatsvo Rožaja drvetom uzrokovalo je da drvo zauzme najvažnije mjesto u graditeljstvu i izradi namještaja. Način stanovanja, odijevanja i običaja, proistekli iz Islama uslovili su obilje veza i tkanja na predmetima iz tekstilnog pokućstva. Vezom su ukrašavane posteljine, prekrivači, zavjese, a prenosile su se simbolične poruke sa željama za plodnost, bogatstvo. Uglavnom se radilo zlatnom i srebrnom žicom, svilom pastelnih boja, dok su motivi bili floralni: ljiljani, lale, karanfili, zumbuli, ruže. Kao ukrasi često se javljaju i zoomorfni motivi: paunovi, sokolovi, ribe, a i predmeti iz arhitekture stilizovane kule, džamije. Posebno su poznate tkalje koje su se bavile tkanjem ćilima, serdžada  i ponjava. Kasandžije, kujundžije i kovači su zanatlije koje su se bavile obradom metala za izradu predmeta korištenih kao dio pokućstva.

Više informacija možete naći na sajtu muzeja, http://www.muzejrozaje.me  .

Katarina Bigović

Božina Stešević

Recent Posts

Kategorije

Arhiva

2019 (45)

2018 (42)

2017 (44)

2016 (20)

2015 (14)

2014 (35)

2013 (8)

2012 (2)