Doček Nove Godine kao u većini zemalja Zapadnog svijeta, u Crnoj Gori obilježava praznična atmosfera puna pjesme, ukrasa I euforije. Svuda se mogu čuti novogodišnje pjesme i posebno ona Zvončići odjekuje u mnogim ušima njenih stanovnika.

Tim Agencije za lokalnu demokratiju je odlučio da prenese dio ove atmosfere  u Centar za tražioce azila u Spužu, ali tako da poštuje tradicije i običaje migranata, a u okviru Impact Projekta –Inkluzija je važna!

Glavna umjetnica, član tima Agencije i volonteri omladinskog servisa InfoPoint Nikšić posjetili su centar i prirpemili zanimljivu radionicu 27.decembra

Sjajevi, boje, makaze, kolaži su bili posvuda u maloj kuhinji centra kružeći kroz vješte i nevješte, jake muške, nježne ženske i male dječje ruke. 17  odraslih i djeca su uživali praveći čestitke. Neke od njih su bile posvećene Božiću i Novoj Godini, dok su druge  napravljene za svjetovni praznik NoRuz-Novi Dan koji se obilježava u Iranu, Siriji, Uzbekistanu itd, a vodi porijeklo iz stare Persije  slaveći prvi dan proljeća i ulazak prirode u novu godinu.

Radionica se završila sa sjajnim raspoloženjem, muzikom i plesom-privremeno bacajući iskru nade za bolje sjutra u 2020-oj za sve nas. Ali za neke ljude nova godina donosi nesigurnost, borbu za opstanak i duga putovanja. Napustili smo centar znajući da “zvonjava zvončića” može lako prerasti u “jeku zvona”.